Με πολιτικές ακροβασίες δεν θα στήσουμε κράτος, θα στήσουμε τσίρκο

Άριστος Μιχαηλίδης, Διευθυντής Σύνταξης της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος»

17 Σεπτεμβρίου 2017

Κατανοητές οι ακροβασίες των πολιτικών, κυρίως τώρα και μέχρι τις εκλογές, που πιάνονται από λεπτομέρειες για να δικαιώσουν εαυτούς στη διαχείριση του Κυπριακού. Προπάντων σε όσα συμφώνησαν και σε όσα ψευδώς εξηγούν στο λαό. Αλλά, πέρα από τις λεπτομέρειες και τις διαστρεβλώσεις, υπάρχει η ευρύτερη εικόνα που όποιος διαθέτει κοινή λογική μπορεί εύκολα να την διακρίνει και να βγάλει συμπεράσματα. Στη μεγάλη εικόνα όλα όσα υπόσχονται στο λαό θρυμματίστηκαν ένα προς ένα. Παρότι, συνεχίζουν να ισχυρίζονται, με τις φραστικές ακροβασίες, ότι υφίστανται, ότι παλεύουν γι΄ αυτά, ότι δεν εγκαταλείπουν κόκκινες γραμμές, ότι πορεύονται με βάση αρχές. Σκέτη κοροϊδία. Ή και σκέτη απάτη. Αυτή είναι η ακριβής περιγραφή. Γιατί, προπάντων, όσο κάνουν πως δεν βλέπουν αυτή την πραγματικότητα, δηλαδή τον ανελέητο θρυμματισμό των αρχών, της λειτουργικότητας, της βιωσιμότητας, της δημοκρατίας, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τις στηρίξουν και να παλέψουν. Όσο οφείλουν να παλέψουν γι΄ αυτό τον λαό.

Μπορεί να μην υπάρχουν τώρα σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις, ούτε προβλέπονται πριν από τις προεδρικές εκλογές, υπάρχουν όμως, στο παρασκήνιο διαβουλεύσεις, υπάρχει η συνάντηση του Προέδρου με τον Γκουτέρες, οι συναντήσεις πολιτικών με πρεσβευτές στους οποίους διαβιβάζουν τις σκέψεις τους, και αν οι χειρισμοί και οι ιδέες είναι στο ίδιο πνεύμα με το οποίο πορεύτηκαν μέχρι τώρα, δεν μπορούμε να έχουμε καμιά ελπίδα. Ας μην γελιόμαστε.

Στη μεγάλη εικόνα, λοιπόν, μιλούν ακόμα για την ομοσπονδία, ενώ έχουν γίνει συμφωνίες συνομοσπονδίας. «Δεν πρόκειται να μπω σε διάλογο γνωρίζοντας ότι οι προϋποθέσεις που θέτει η άλλη πλευρά δεν είναι η κατάληξη σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα», έλεγε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις 10/11/2013. Και μπήκε στο διάλογο γνωρίζοντας και αποδεχόμενος τις προϋποθέσεις της άλλης πλευράς. «Αν υπάρχει έστω και ένα κράτος, ομόσπονδο κράτος που να προνοεί ανάλογες αξιώσεις, είμαι έτοιμος να αποδεχθώ την όποια λύση», έλεγε στις 24/4/2017, απευθυνόμενος στον Ακιντζί και τις αξιώσεις του. Κι όμως αποδέχτηκε σχεδόν όλες τις αξιώσεις όσον αφορά τη μορφή του κράτους.

Μιλούν για επανένωση, ενώ κάνουν συμφωνίες με πρόνοιες που διαχωρίζουν απόλυτα το λαό και το κράτος, γεωγραφικά και φυλετικά. Μιλούν για ένα κράτος και ένα λαό και κάνουν συμφωνίες δύο κρατών και δύο λαών, που σε όλα θα υπάρχει απόλυτος διαχωρισμός. «Οι συνιστώσες πολιτείες  θα ασκούν πλήρως και οριστικά όλες τις εξουσίες τους, χωρίς από επεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση», γράφει η κοινή δήλωση της 11/2/2014, πάνω στην οποία βασίστηκαν όλα όσα ακολούθησαν από τότε. Μιλούν για πλήρη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, ενώ στη διαπραγμάτευση συζητούν και αποδέχονται παρεκκλίσεις για να ικανοποιήσουν τον καλό κύριο Ακιντζί, που αποδέχεται το κεκτημένο αλλά με όρους, που στην πραγματικότητα το ανατρέπουν. Μιλούν για ευρωπαϊκή Κύπρο, αλλά αποδέχονται ότι οι Ελλαδίτες Ευρωπαίοι πολίτες δεν θα αντιμετωπίζονται όπως όλοι οι Ευρωπαίοι σε όλη την Ευρώπη. Μιλούν για δημοκρατία και βιώσιμο κράτος και κάνουν προτάσεις για αποφάσεις ακόμα και με κλήρωση όταν υπάρχουν διαφωνίες. Μιλούν για την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας που δήθεν διασφάλισαν και στην πράξη κάνουν συμφωνίες για μετατροπή της σε ελληνοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία. Σε βαθμό που ακόμα και ο σύμβουλος του Προέδρου στο Κυπριακό, Πόλυς Πολυβίου, προειδοποιεί για τους κινδύνους και όταν δεν εισακούεται και βλέπει την κατρακύλα αποστασιοποιείται. «Πρέπει να επιμείνουμε ότι πρέπει να υπάρχει μια επίσημη αναγνώριση ότι το κράτος θα συνεχίσει όπως και πριν, δηλαδή το κράτος που ιδρύθηκε το 1960 με βάση τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης», προειδοποιούσε τον Πρόεδρο το Σεπτέμβριο του 2016, διότι «όταν καταλήξουμε σε λύση, δεν θα υπάρχει, πλέον, επιστροφή».

 

«Αυτό που εμείς υποστηρίζουμε και καταθέτουμε είναι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενιαίο σε ομόσπονδο κράτος, γνήσια ομόσπονδο κράτος και χωρίς στοιχεία συνομοσπονδιακής υφής», έλεγε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης (9/6/2016). Από τα λόγια στην πράξη δεν μπορεί να υπάρχει τόσο χαώδης διαφορά. Γιατί τότε είναι πραγματική απάτη σε βάρος του λαού. Για όλα αυτά και πολλά άλλα, που δεν έχουμε χώρο να αναφέρουμε εδώ, πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανατροπής τους. Δεν έχει λογική να συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο και να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας.