Σοβαρή αντίφαση πολιτικής ΑΚΕΛ

Λουκής Γ. Λουκαϊδης, Δικηγόρος, πρώην δικαστής του ΕΔΑΔ.

20 Αυγούστου 2017

Πρόσφατα ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ δημοσιοποίησε την πολιτική του κόμματός του λέγοντας επί λέξη τα εξής: «Πρέπει να επιμένουμε μέχρι τέλους στη λύση του Κυπριακού. Λύση που θα τερματίζει την κατοχή και θα βασίζεται στα Ψηφίσματα των Η.Ε., τις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου στο Διεθνές Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Λύση που θα αποστρατικοποιεί την Κύπρο και θα αποκλείει επεμβάσεις και εγγυήσεις από ξένες δυνάμεις.

Λύση που θα επανενώνει το έδαφος, τον λαό, τους θεσμούς και την οικονομία. Λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών. Λύση που θα οδηγεί σε ενωμένο κράτος με κυριαρχία, διεθνή κυριαρχία και προσωπικότητα».

«Ως ΑΚΕΛ δεν θα παύσουμε να χτίζουμε λίγο λίγο την προοπτική και την ελπίδα του λαού μας για το κοινό του μέλλον. Οι προοδευτικοί Τ/Κ ήταν και θα παραμείνουν οι φυσιολογικοί μας σύμμαχοι στον αγώνα για την επανένωση του τόπου μας» σημείωσε. «Να δουλέψουμε για να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μιαν άλλη Κύπρο. Αυτό μόνο άνθρωποι έντιμοι, καθαροί, ειλικρινείς και ικανοί μπορούν να το κάνουν».

Ομολογώ ότι μελετώντας τις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Κυπριανού οι οποίες αναφέρθησαν πιο πάνω επί λέξη και χωρίς να αμφισβητώ την εντιμότητα του ιδίου, είμαι υποχρεωμένος να διαφωνήσω με τη θέση ότι όλες αυτές οι δηλώσεις συνάδουν μεταξύ τους και δεν δημιουργούν αντιφάσεις. Ο κ. Κυπριανού μιλά για διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο ως προϋποθέσεις λύσης και για επανένωση του εδάφους του λαού, των θεσμών και την οικονομία της προτεινόμενης λύσης. Όμως εξουδετερώνει όλα αυτά που ανέφερε όταν καταλήγει στη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Είναι βεβαίως δικαίωμα του ανθρώπου και του κόμματός του, να επιλέγουν όποια λύση θέλουν. Δεν έχουν όμως το δικαίωμα να λένε στον λαό ότι η ΔΔΟ πετυχαίνει τα πιο πάνω. Δεν τα πετυχαίνει διότι καταρχάς δημιουργεί και ενισχύει φυλετικές διακρίσεις. Δηλαδή από εκεί θα διοικούν Τούρκοι και από εδώ Έλληνες. Αυτό είναι αντίθετο με το αναγκαστικό διεθνές δίκαιο (Jus Cogens) και τη διεθνής συνθήκη που απαγορεύει τις φυλετικές διακρίσεις. Σε συζήτηση στο ΡΙΚ πριν χρόνια, τον προκάλεσα προσωπικά αν είναι η ΔΔΟ αντίθετη με την απαγόρευση αυτή και με άνεση το αρνήθηκε. Γιατί το αρνούνται αυτός και άλλοι το αυτονόητο; Πείτε στον κόσμο την αλήθεια και δώστε την εξήγησή σας ότι αυτό το πολιτειακό σχήμα δεν μπορούμε να το αποφύγουμε για τον α ή β λόγο. Μην τους κοροϊδεύετε όμως. Το έδαφος είναι ενωμένο δεν χρειάζεται επανένωση, χρειάζεται όμως ανθρώπινα δικαιώματα ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης για να ενώσει τον λαό. Όπως επίσης χρειάζονται ενωμένοι πολιτειακοί θεσμοί που να μην στηρίζονται σε φυλετικές διακρίσεις.

Το ίδιο θα πρέπει να λεχθεί και για το ενωμένο κράτος με μια κυριαρχία. Δεν μπορεί να κατατεμαχίζεται η κυριαρχία σε δυο περιοχές, καθεμιά από τις οποίες για να έχει τη δική της ουσιαστική αυτονομία και τα δικά της ανεξάρτητα όργανα. Λόγου χάρη τουρκική Αστυνομία στη μια πλευρά και ελληνική από την άλλη, Τούρκους δικαστές από τη μια πλευρά και Έλληνες από την άλλη κτλ. Η διεθνής προσωπικότητα αναφέρεται σε εξωτερικό γνώρισμα μιας οποιασδήποτε κρατικής οντότητας ή ακόμη και διεθνούς οργανισμού. Δεν ενώνει εσωτερικά τον λαό και τους θεσμούς του. Τέλος, όσο αφορά στην αισιόδοξη θέση του κ . Κυπριανού ότι οι προοδευτικοί Τ/Κ ήταν και θα παραμείνουν οι φυσιολογικοί μας σύμμαχοι στον αγώνα για επανένωση του τόπου μας, με όλο το σέβας υπενθυμίζω ότι οι Τ/Κ είναι πλήρως υποταγμένοι στην Τουρκία και στην αδιάλλακτή της πολιτική διαχωρισμού και όχι μόνον. Πιστεύω ότι κάθε κόμμα ότι και αν υποστηρίζει πρέπει να έχει συνοχή, σαφήνεια και να μην περιέχει παραπλανητικά στοιχεία. Αυτή είναι πολιτική, νομική και ηθική υποχρέωση κάθε κόμματος όσο ισχυρό και αν αισθάνεται. Το ιδανικό βέβαια είναι να λέγεται και η αντίθετη πολιτική, που προσωπικά πιστεύω ότι είναι απλώς η εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος