Ο απολογισμός της τραγωδίας

Άθως Κοιρανίδης

Άθως Κοιρανίδης, Πρόεδρος Πνοής Λαού

10 Ιουλίου 2017

Τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 7 Ιουλίου 2017 ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ανακοίνωσε τον θάνατο της πρόσφατης διαδικασίας συνομιλιών, η οποία εδώ και πολλούς μήνες βρισκόταν στον αναπνευστήρα με συνέργεια όλων των εμπλεκομένων μερών, το κάθε ένα εκ των οποίων είχε τους δικούς του λόγους γι’ αυτό. Ο ΟΗΕ για εξυπηρέτηση των προσωπικών φιλοδοξιών του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα Έσπεν Μπαρθ Άιντε. Η Τουρκία για εξασφάλιση πρόσθετων παραχωρήσεων από τον διαλλακτικότατο και παθιασμένο για την όποια λύση Νίκο Αναστασιάδη. Η Αγγλία για διασφάλιση του ζωτικού της ρόλου στη διαιώνιση του προβλήματος. Οι ΗΠΑ για τον αποκλεισμό από τη διαδικασία των άλλων 3 μόνιμων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ και φιλικά προσκείμενων προς τις ελληνοκυπριακές θέσεις και τη συντήρηση του προβλήματος στη δική της σφαίρα επιρροής.  Ο Νίκος Αναστασιάδης για εξυπηρέτηση των ιδιοτελών συμφερόντων του.  Η Ελλάδα για άρση του αναστήματός της έναντι της ευρύτερης τουρκικής απειλής και εκδήλωση της στρατηγικής παρουσίας της στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Η εν λόγω διαδικασία, ως αναμενόταν, μετατράπηκε σε άλλη μία τραγωδία για την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού, πριν εκπνεύσει, άφησε το σημάδι της ανεξίτηλα γραμμένο στη σελίδα της κυπριακής ιστορίας που αναφέρεται στην Προεδρία Νίκου Αναστασιάδη.  Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φρόντισε να καταγράψει τις πρωτοφανείς και απαράδεκτες υποχωρήσεις του σε έγγραφο που άνευ ανταλλάγματος κατέθεσε στον Γενικό Γραμματέα και το οποίο αφελώς ζήτησε όπως αποσυρθεί την επομένη. Ως είθισται, στο τέλος κάθε σοβαρού εγχειρήματος οφείλεται απολογισμός για καταγραφή και αξιολόγηση των θετικών και αρνητικών αποτελεσμάτων.

Στα θετικά καταγράφονται τα ακόλουθα: Πρώτον, η κατάθεση στο τραπέζι των συνομιλιών για πρώτη φορά της θέσης της Τουρκίας στο θέμα της ασφάλειας.  Δεύτερον, η δυνατότητα που παρέχεται από την αδιάλλακτη αυτή θέση να εκτεθεί διεθνώς η Τουρκία. Τρίτον, η περίληψη στο πλαίσιο Γκουτέρες της αναφοράς για ανάγκη τερματισμού της Συνθήκης Εγγυήσεως και του Δικαιώματος Παρέμβασης.   Στα αρνητικά καταγράφονται τα ακόλουθα; Πρώτον, η αυτοκατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την αποδοχή της πενταμερούς και της επίσημης απουσίας της από τη διάσκεψη. Δεύτερον, η παραχώρηση βέτο στους Τουρκοκύπριους. Τρίτον, η παραχώρηση εκ περιτροπής Προεδρίας στην τουρκοκυπριακή μειονότητα του 18%. Τέταρτον, την αποδοχή των τεσσάρων ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους Τούρκους υπηκόους. Πέμπτον, τον ακρωτηριασμό του δικαιώματος του ιδιοκτήτη στις περιουσίες που θα παραμείνουν στο τουρκοκυριακό συνιστών κρατίδιο.  Έκτον, τη συμμετοχή της Τουρκίας στον μηχανισμό εφαρμογής της λύσης. Από τα πιο πάνω, συνάγεται το συμπέρασμα ότι τα αρνητικά στοιχεία υπερτερούν κατά πολύ των θετικών τόσο σε αριθμό όσο και σημασία. Το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε το πιο πάνω εγχείρημα θα καθοριστεί οριστικά από το αποτέλεσμα της προσπάθειας, αν γίνει τελικά, να εκτεθεί η Τουρκία για την επίσημα καταγεγραμμένη στο τραπέζι των συνομιλιών πλέον αδιάλλακτη στάση της. Το βέβαιο είναι ότι το εγχείρημα Αναστασιάδη έσπρωξε το κυπριακό πρόβλημα σε βαθύτερο αδιέξοδο κάνοντας το έργο των διαδόχων του πολύ πιο δύσκολο.

Δυνητικά, η τραγωδία από το εγχείρημα Αναστασιάδη μπορεί, και εύχομαι να αποτελέσει, το έναυσμα για ορθή διάγνωση του προβλήματος, διαπίστωση της λανθασμένης στρατηγικής που ακολουθήθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά τις τελευταίες 4 δεκαετίες και την αλλαγή στόχων και πορείας.

 

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος