Το προφίλ του νέου Προέδρου

Άθως Κοιρανίδης

Άθως Κοιρανίδης Πρόεδρος Πνοής Λαού

14 Μαϊου 2017

Σε εννέα, περίπου, μήνες ο κυπριακός λαός θα πάρει, για άλλη μία φορά, το μέλλον στα χέρια του αφού, με την ψήφο του, θα καθορίσει το πρόσωπο που θα τον κυβερνήσει για την επόμενη πενταετία.

Η σημασία του αξιώματος είναι τεράστια καθότι οι εξουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως απορρέουν από το Σύνταγμα, είναι μεγάλες και έγιναν ακόμη μεγαλύτερες το 1963, όταν πολλές «δικλείδες ασφαλείας» που προβλέπονταν σε αυτό «πάγωσαν» μετά την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων από τα θεσμικά όργανα του Κράτους.

Η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει, πρόωρα μεν δυναμικά δε, αφού ήδη 2 πολιτικά πρόσωπα έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν το ύπατο αξίωμα της Δημοκρατίας και ο νυν Πρόεδρος έχει αρχίσει τα συνήθη προεκλογικά τεχνάσματα της εξαγοράς συνειδήσεων με τον δημόσιο κορβανά, την εκφώνηση πύρινων πατριωτικών λόγων και τα καθέκαστα. Οι ορεγόμενοι την εξουσία Ακελικοί – Ανανιστές – Ερντογανιστές εκλιπαρούν τον Πρόεδρο να μη χάσει την τάχατες εξαιρετική ευκαιρία που έχουμε στα χέρια μας για λύση, κλείνοντας τα μάτια και τ’ αφτιά στις τουρκικές προκλήσεις των στρατιωτικών ασκήσεων, των Navtex και του σαρώματος του εναέριου χώρου και της ΑΟΖ μας.

Οι Συναγερμικοί οικονομικοί μάγοι μιλούν για το νέο θαύμα της ανάκαμψης, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των τροϊκανών νεοταξικών εμπνευστών τους και τις τραγικές εμπειρίες μεγάλης μερίδας των συμπολιτών τους. Οι μεταρρυθμιστές κυβερνώντες αυλικοί φιλόσοφοι αναμασούν τα κούφια λόγια τους γυρνώντας την πλάτη στις διεθνείς αξιολογήσεις, οι οποίες πιστοποιούν την πολυδιάστατη διολίσθηση της κοινωνίας, των ηθών, των θεσμών και της ποιότητας ζωής μας.

Εμείς οι πολίτες βλέπουμε να εξελίσσεται μπροστά μας μια νέα τραγελαφική θεατρική παράσταση με πρωταγωνιστές τους γνωστούς ηθοποιούς και απορούμε, εξιστάμεθα και ανησυχούμε. Παρακολουθούμε τις επιλογές των ψηφοφόρων σε άλλες χώρες του πλανήτη, ιδιαίτερα στην υπερδύναμη και στις μεγάλες δυνάμεις, κι απελπιζόμαστε. Αναβιώνουμε τους εφιάλτες του παρελθόντος, διαπιστώνοντας ότι, με την πάροδο του χρόνου, εξανεμίζονται οι ανθρώπινες ελπίδες μας για ανατροπή του διεφθαρμένου ολιγαρχικού κατεστημένου που μας κυβερνά για δεκαετίες. Όσοι από εμάς έχουμε πίστη στον Θεό, καταφεύγουμε σε Αυτόν παρακαλώντας Τον να παρέμβει και να ελεήσει τον τόπο.

Ο ηγέτης ενός κράτους που επιζητεί την ευημερία των πολιτών του επιβάλλεται να είναι ενάρετος, οραματιστής και αποτελεσματικός. Ο ηγέτης ενός διεφθαρμένου κομματοκρατούμενου κράτους, υποταγμένου στην παγκόσμια ολιγαρχία, που επιζητεί τον εκδημοκρατισμό, την κάθαρση και την εθνική ανεξαρτησία, επιβάλλεται να είναι, πρόσθετα των προαναφερθέντων, αυστηρά αδιάφθορος και αντι-συστημικός. Ο ηγέτης ενός ημι-κατεχόμενου κράτους που επιζητεί την απελευθέρωση επιβάλλεται να είναι, πέραν των πιο πάνω, και θερμός αγωνιστής. Ο ηγέτης ενός κράτους που απειλείται με ρατσιστικό δι-ζωνικό διαχωρισμό επιβάλλεται να είναι έντονα αντι-δι-ζωνικός.

Συνεπώς, αν ως Κύπριοι πολίτες επιζητούμε την απελευθέρωση, την εθνική κυριαρχία, την πάταξη της διαφθοράς, τον δημοκρατικό εκσυγχρονισμό και την οικονομική και κοινωνική ευημερία, οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι ο επόμενος Πρόεδρος της ημικατεχόμενης, διεφθαρμένης ολιγαρχικής, κομματοκρατούμενης Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι ενάρετος, οραματιστής, αποτελεσματικός, αγωνιστής, αδιάφθορος, αντι-συστημικός και αντι-δι-ζωνικός. Με αυτά υπόψη, ας ψάξουμε να βρούμε το κατάλληλο πρόσωπο, να το αναδείξουμε και να το εκλέξουμε.

 

Πηγή: η σημερινή