Συγχυσμένοι και εξευτελισμένοι

Άθως Κοιρανίδης

Άθως Κοιρανίδης Πρόεδρος Πνοής Λαού

22 Απριλίου 2017

Πώς αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος την κατάσταση της Κυβέρνησης και των ηγεσιών των κομμάτων που τη στηρίζουν;

Έχοντας επενδύσει για πολλοστή φορά σε ανεδαφικές προβλέψεις, χωρίς εναλλακτικούς σχεδιασμούς, η γνωστή παρέα των αμετανόητων ενδοτικών ερντογανιστών βρέθηκε στα κρύα του λουτρού με τη στάση του νεοσουλτάνου μετά την πύρρειο νίκη του στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

Χωρίς ίχνος αξιοπρέπειας, αφού ενέδωσαν στις απειλές Ακιντζί και εξευτέλισαν το νομοθετικό σώμα, την Κυβέρνηση αλλά και τον περήφανο λαό, προχώρησαν στην επανέναρξη των θεατρικών παραστάσεων των συνομιλιών, τη στιγμή που το τουρκικό ναυτικό και η τουρκική αεροπορία αλωνίζουν παράνομα στη θάλασσα και στον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και η ρητορική του νεο-οθωμανού σουλτάνου, των αυλικών του και του εγκάθετού του στα κατεχόμενα εδάφη είναι άκρως προσβλητική, προκλητική και απειλητική τόσο για την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και για ολόκληρη των Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη τα έχει χαμένα. Οι δηλώσεις των στελεχών της αλλά και των ηγεσιών των ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ το καταμαρτυρούν. Από τη μία αναγνωρίζουν ότι τίποτε δεν γίνεται χωρίς την έγκριση της Τουρκίας και ότι η εύθραυστη πολιτική κατάσταση στην Τουρκία δεν ευνοεί υποχωρήσεις εκ μέρους του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ από την άλλη καλούν τον Μουσταφά Ακιντζί να επιδείξει διαλλακτικότητα για περαιτέρω συγκλίσεις.

Αντί η Κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί το έφορο έδαφος που υπάρχει στη διεθνή πολιτική σκηνή ενάντια στην Τουρκία και να της προκαλέσει κόστος για την αδιαλλαξία και τις προκλητικές της ενέργειες, να αποσύρει τις απαράδεκτες υποχωρήσεις της και να επανατοποθετήσει το Κυπριακό στην ορθή του διάσταση, ενεπλάκη για άλλη μία φορά σε ανούσιες διαπραγματεύσεις προσφέροντας άλλοθι στην Τουρκία.

Η συντήρηση των συνομιλιών βολεύει όλους τους εμπλεκόμενους. Τον Νίκο Αναστασιάδη που δεν θέλει να χρεωθεί την αποτυχία της προσπάθειας αλλά και της όλης στρατηγικής του στο Κυπριακό και να αποδυναμώσει την προοπτική επανεκλογής του στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την Τουρκία που θέλει να καλλιεργεί την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιθυμεί την επανεκλογή του πλέον ενδοτικού Κύπριου πολιτικού στο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την Αγγλία που επιθυμεί τη διατήρηση στην προεδρία του εκλεκτού της Νίκου Αναστασιάδη και την επίτευξη λύσης που θα κατοχυρώνει την παρουσία των βάσεών της στο νησί.

Ο Νίκος Αναστασιάδης έχει χάσει το παιγνίδι στο Κυπριακό εδώ και καιρό. Οι Αγγλο-αμερικανοί εταίροι του και ο Έσπεν Μπάρθ Άιντα τον ξεγέλασαν και τον άφησαν εκτεθειμένο απέναντι στον λαό και στην ιστορία.

Τώρα, το ζητούμενο για τους Τούρκους και τους Αγγλοαμερικανούς είναι η επανεκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε αυτό που οι συγκυρίες δεν επέτρεψαν να επιτευχθεί κατά την πρώτη πενταετή διακυβέρνησή του να επιτευχθεί κατά τη δεύτερη.

Για τη μεγάλη πλειοψηφία του κυπριακού λαού, το ζητούμενο είναι η απαλλαγή από τον Νίκο Αναστασιάδη και τα συμπλέοντα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ και η ανάδειξη στο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας του πρώτου αντι-διζωνικού Προέδρου, ο οποίος θα επανατοποθετήσει το Κυπριακό στην ορθή του βάση ως διεθνούς προβλήματος εισβολής και κατοχής και θα διεκδικήσει με αξιώσεις την απελευθέρωση της πατρίδας μας από τον τουρκικό ζυγό και τη μετατροπή της σε ένα ενιαίο, κυρίαρχο, σύγχρονο, προηγμένο δημοκρατικά, ευρωπαϊκό κράτος.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος