Η οικονομική πτυχή της κυοφορούμενης λύσης του Κυπριακού

30 Μαρτίου 2017

Πραγματοποιήθηκε ψες στο οίκημα της ΠΝΟΗΣ ΛΑΟΥ στη Λεωφόρο Στροβόλου 91 η 6η δημόσια διαβούλευση του κύκλου με τίτλο ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙ-ΖΩΝΙΚΗ.

 

Η προσπάθεια αυτή έχει τους ακόλουθους 3 συγκεκριμένους στόχους:

  1. Πρώτον, την ορθή ενημέρωση του Κυπριακού λαού για το κυοφορούμενο σχέδιο λύσης του Κυπριακού προβλήματος.
  2. Δεύτερον, τον προσδιορισμό των εναλλακτικών επιλογών που έχει ο Κυπριακός ελληνισμός για αντιμετώπιση της τουρκικής κατοχής και απειλής.
  3. Τρίτον, την αξιολόγηση της καταλληλότητας της Δι-κοινοτικής Δι-ζωνικής Ομοσπονδίας ως βάσης λύσης του Κυπριακού προβλήματος.

Ως κίνημα χωρίς πολιτικούς, η ΠΝΟΗ ΛΑΟΥ έχει επιλέξει την διαπραγμάτευση όλων των θεμάτων αυτού του κύκλου δημόσιας διαβούλευσης από επιστήμονες και τεχνοκράτες ώστε να αποφευχθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό η επίδραση κομματικών συμφερόντων και ιδεολογικών αγκυλώσεων.

Το θέμα της ψεσινής διαβούλεσης ήταν «Η οικονομική πτυχή της κυοφορούμενης λύσης του Κυπριακού προβλήματος».

 

Οι εισηγητές της ψεσινής εκδήλωσης ήταν οι Δρ Άρης Πετάσης και Μάριος Ιερόπουλος.

 

Με παράθεση μεγάλου όγκου οικονομικών και στατιστικών δεδομένων οι δύο εισηγητές :

  1. Επεσήμαναν την απουσία επαρκών αξιόπιστων επίσημων στοιχείων για την οικονομική κατάσταση στα κατεχόμενα, γεγονός που οδήγησε στη διακοπή της αξιολόγησης της οικονομικής πτυχής της κυοφορούμενης λύσης από τη Διεθνή Τράπεζα.
  2. Ανέδειξαν την τεράστια ανισοσκέλεια των δημοσιονομικών, τραπεζικών, φορολογικών, περιουσιακών και ενεργειακών δεδομένων μεταξύ των κατεχομένων και των ελεύθερων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  3. Απέδειξαν ότι το μικρό  γεωγραφικό και οικονομικό μέγεθος της Κύπρου καθιστά εκ προοιμίου μη βιώσιμη την συνύπαρξη δύο ξεχωριστών οικονομιών στα συνιστώντα κρατίδια, χρησιμοποιώντας αναφορές διεθνών οργανισμών περί τούτου.
  4. Φώτισαν τη σκοτεινή πλευρά των ούτω καλούμενων συγκλίσεων στα θέματα που άπτονται της οικονομικής πτυχής.
  5. Προδιόρισαν ότι το κόστος της λύσης θα είναι πολλαπλάσιο του ΑΕΠ πρωτίστως λόγω των αποζημειώσεων και  τόνισαν ότι δεδομένης της ελάχιστης συνεισφοράς τρίτων χωρών και οργανισμών, το κόστος θα είναι ασήκωτο για τον κυπριακό λαό.
  6. Τεκμηρίωσαν ότι η εφαρμογή της κυοφορούμενης λύσης θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική καταστροφή του τόπου και συνεπώς στην κατάρρευση και του πολιτειακού μορφώματος.
  7. Αναφέρθηκαν στην βάναυση εκμετάλλευση από διάφορους επιτήδειους οι οποίοι, είτε λόγω ελλιπούς κατάρτισης είτε εσκεμμένης παραπλάνησης,  προσπάθησαν να δελεάσουν μέσω παραπληροφόρησης το λαό για τα τάχατε μεγάλα οικονομικά οφέλη της λύσης, αποκρύπτοντας τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί η εν λόγω λύση.

Στη συζήτηση έγινε ειδική αναφορά στις παγκόσμιες αξιολογήσεις διεθνών οργανισμών οι οποίες καταδεικνύουν την συνεχή επιδείνωση της θέσης της Κύπρου στις παγκόσμιες αξιολογήσεις ανταγωνιστικότητας, ευτυχίας, ευημερίας, προοπτικής και διαφθοράς

Οι εισηγητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πλαίσιο λύσης που θα διασφαλίσει την οικονομική ευημερία του κράτους και του λαού είναι το ενιαίο κράτος και ότι η Δι-κοινοτική Δι-ζωνική Ομοσπονδία αποτελεί συνταγή για οικονομική καταστροφή.

Η ψεσινή συζήτηση, όπως και όλες του παρόντος κύκλου δημόσιας διαβούλευσης, μεταδιδόταν ζωντανά διαδικτυακά και βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα www.oxistidizoniki.com.cy