Και οι γάιδαροι… πετούν

Φανούλα Αργυρού Ερευνήτρια/Δημοσιογράφος/Συγγραφέας

21 Μαρτίου 2017

Δεν πρόκειται για τη ΔΔΟ που συνομιλούμε, αλλά για το νέο διαστημικό πρόγραμμα της… ΝΑΣΑ!
Τελικά, μερικών στον ενδιάμεσο χώρο δεν το γυρνά η… γλώσσα τους να καταγγείλουν και να απορρίψουν ευθαρσώς τη βρετανο-τουρκικής εμπνεύσεως διχοτομική Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία

Για να αποφύγουν να τοποθετηθούν ευθαρσώς αν απορρίπτουν ή όχι την αντιδημοκρατική, διαιρετική, βρετανο-τουρκική Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία, δεν βρίσκουν τι άλλο αλλοπρόσαλλο και μπερδεμένο να χρησιμοποιήσουν. Δεν γυρνά η γλώσσα τους να το πουν, θα ενοχληθούν οι κηδεμόνες της. Έτσι, ζήσαμε στα χίλια κύματα της προεδρολογίας που ξεκίνησε να ακούσουμε και αυτά.

Σε ερώτηση, εξάλλου, για τις θέσεις ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ στο θέμα της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και εάν αυτό δημιουργεί πρόβλημα για τη συνεργασία τους, ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι τα δύο κόμματα έχουν κοινές ανησυχίες σε ό,τι αφορά την πορεία του Κυπριακού και στο παρελθόν κατάφεραν να καταλήξουν σε κοινές προγραμματικές θέσεις, ακόμη και σε προεδρικές εκλογές, λαμβάνοντας υπόψη και τις διαφορετικές προσεγγίσεις στο Κυπριακό.

«Για εμάς, πιο σημαντικό είναι το περιεχόμενο της λύσης και όχι οι ταμπέλες», είπε, προσθέτοντας ότι «πολλά από τα ζητήματα για τα οποία έχουμε διατυπώσει στο παρελθόν διαφωνίες με τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και της ηγεσίας του ΑΚΕΛ, που στηρίζει τη διαχείριση αυτή του Κυπριακού, δεν έχουν τίποτε να κάνουν με την ομοσπονδία».
Διερωτήθηκε, επιπρόσθετα, τι σχέση έχουν οι έποικοι με την ομοσπονδία, ή οι 4 ελευθερίες των Τούρκων, ή η παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων, των εγγυήσεων με την ομοσπονδία.

Σε ερώτηση, εξάλλου, εάν το ΔΗΚΟ θα αποκηρύξει τη ΔΔΟ για τη συνεργασία, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το κόμμα «αποκηρύσσει την αποτυχημένη πολιτική που μας έχει οδηγήσει σε ένα ακήρυχτο αδιέξοδο». («Σημερινή», Μιχάλη Παπαδόπουλου, 16.3.2017).

Μα, περί τίνος διαφωνείτε, τελικά;
Οι διαφωνίες τους δεν έχουν τίποτα να κάνουν με την… ομοσπονδία, αυτή δεν έχει τίποτα να κάνει με την «πορεία του Κυπριακού». Οι διαφωνίες τους είναι για το νέο διαστημικό σχέδιο της ΝΑΣΑ! Αυτό είναι που συζητά με τον Ακιντζί ο Αναστασιάδης, γι’ αυτό βρίσκεται ο Έιντε στην Κύπρο, γι’ αυτό έγινε το Μον Πελεράν και γι’ αυτό γίνονται υποχωρήσεις και συγκλίσεις από το 1974, γι’ αυτό έφερε η Τουρκία τα στρατεύματά της το 1974 και τους εποίκους και ξερίζωσε τη μισή Κύπρο!!!

Παράλληλα, η πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ε. Θεοχάρους, δηλώνει: «Η διζωνική ούτε συνιστά απελευθέρωση του τόπου μας, ούτε μας απαλλάσσει από την κατοχή, αλλά τουναντίον μονιμοποιεί και νομιμοποιεί τη διχοτόμηση, παραχωρεί ελληνικούς τόπους στην Τουρκία με τη δική μας υπογραφή, εξαφανίζει για πάντα τους Τ/κ συμπατριώτες μας και θέτει γερές βάσεις για τον εκτουρκισμό ολόκληρου του νησιού, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα… Με τα σημερινά δεδομένα, είναι αδύνατο να μπορέσει να λειτουργήσει η ΔΔΟ, η οποία έπαψε προ πολλού να είναι ομοσπονδία και κατέστη ένα φρικτό καθεστώς απαρτχάιντ, όπου η μειοψηφία θα επιβάλλει τη θέλησή της στη μεγίστη πλειοψηφία…».

Απαρτχάιντ απαρχής
Πολύ σωστά, αλλά να προστεθεί ότι η ΔΔΟ ουδέποτε μπορούσε να λειτουργήσει είτε με παλαιά είτε με σημερινά δεδομένα, γιατί εξαρχής συνεπαγόταν με όλα όσα απαιτούν οι Τούρκοι. Γι’ αυτό απαρχής ήταν ένα απαρτχάιντ και αντιδημοκρατική και το επιβεβαιώνουν οι ίδιοι οι Τούρκοι, γι’ αυτό επιδιώκουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο να διαφοροποιηθεί και να προσαρμοστεί σ’ αυτήν, αντί η λύση στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Γι’ αυτό και δεν έγινε μέχρι σήμερα αποδεκτή από τον λαό και δεν κατάφεραν όλοι οι Πρόεδροι της Κ.Δ να την επιβάλουν, όσο και να θέλησαν, και κάποιοι ηγέτες να αποφεύγουν το πραγματικό της όνομα με την εφεύρεση «πες την ό,τι θέλετε, φτάνει να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα…». Τίποτα δεν διασφαλίζει, ακριβώς το αντίθετο. Το έκτρωμα αυτό βασίζεται στην κατάφωρη καταπάτηση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνών συνθηκών, ούτε υπάρχει οπουδήποτε στο διεθνές δίκαιο…

Ποια πολιτική μάς οδήγησε στο αδιέξοδο;
Έχει δίκαιο ο Νικόλας Παπαδόπουλος: τι σχέση έχουν οι έποικοι με την ομοσπονδία, ή οι 4 ελευθερίες των Τούρκων, ή η παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων, των εγγυήσεων με την ομοσπονδία, εδώ μιλάμε για το νέο διαστημικό σχέδιο της ΝΑΣΑ!

Αερολογούσε ο Στρατηγός Εβρέν, όταν το 1990 δήλωνε πως «ο στόχος της εισβολής ήταν η δημιουργία μιας ομοσπονδίας στην Κύπρο, η επιχείρηση ήταν επιτυχής, αλλά η δημιουργία της ομοσπονδίας στο τραπέζι δεν έγινε κατορθωτή. Ο στόχος αυτός παραμένει απραγματοποίητος».

Ποια είναι, λοιπόν, κύριε Παπαδόπουλε, η αποτυχημένη πολιτική που μάς έχει οδηγήσει σε ένα ακήρυχτο αδιέξοδο, την οποία το κόμμα σας αποκηρύσσει; Δεν έχει όνομα; Ποια είναι η βάση της, ονομάζεται, ναι ή όχι, Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία; Γιατί δεν την αποκηρύσσετε ονομαστικώς, αν πράγματι το εννοείτε;

Υπενθυμίζω τη μόλις πρόσφατη δήλωση του Τούρκου ακαδημαϊκού Ερόλ Κεϊμάκ: «Δεν επιδιώκουμε μια δημοκρατία, δεν επιδιώκουμε σταθερότητα, ή πολλά άλλα πράγματα που γνωρίζετε, επιδιώκουμε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία» – 8.2.2017 σε σεμινάριο στρογγυλής τραπέζης στο Λονδίνο με προεδρεύοντα τον διζωνικό λόρδο Χάνεϊ («Σημερινή» 1.3.2017). Οι δηλώσεις του δρος Κεϊμάκ εδώ: https://soundcloud.com/ceftus

Πώς θα ενωθούν οι του Κέντρου;
Κατά τα άλλα, γίνονται προσπάθειες να ενωθεί ο λεγόμενος ενδιάμεσος χώρος, δηλαδή αυτός που διαφωνεί με τη διαχείριση του Κυπριακού από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον ΔΗΣΥ και τον συνεταίρο τους ΑΚΕΛ που διαπραγματεύονται το Κυπριακό στη βάση της βρετανο-τουρκικής αντιδημοκρατικής απαρτχάιντ ΔΔΟ.
Πώς, όμως, θα γίνει, όταν αυτός ο ενδιάμεσος χώρος δεν μπορεί να ομοφωνήσει και να βγει με μια ομόφωνη διακήρυξη απόρριψης της ΔΔΟ με μια νέα ουσιαστική γραμμή, μια νέα, όπως θέλουν να λένε, στρατηγική, για γνήσια απελευθέρωση του τόπου από την τουρκική κατοχή και τους εποίκους, και επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους, ξεκινώντας από την κατεχόμενη Κερύνεια, που θέλουν να τη βλέπουν ως αφετηρία για τη σωτηρία της Κύπρου;

Αν δεν το καταφέρουν αυτό, έστω και μετά από 43 χρόνια, αποτυχημένης επιμονής των Βρετανών και Τούρκων πατρόνων της με βοηθούς τους «μισθοφόρους» Αμερικανούς να την επιβάλουν, λόγω της αντίστασης του λαού, πώς ευελπιστούν να κερδίσουν τις επόμενες Προεδρικές, όταν σε τίποτα δεν θα διαφέρουν από την υφιστάμενη γραμμή των κυβερνώντων και του ΑΚΕΛ; Όπως έχει ήδη γραφτεί, το αποτέλεσμα μάλλον θα είναι υπέρ του Νίκου Αναστασιάδη…
Αλλιώς και… γάιδαροι πετούν, ναι, πετούν! (κατά το αγγλικό and pigs fly).

Πηγή: η σημερινή