OXI στη Δι-ζωνική

Άθως Κοιρανίδης

Άθως Κοιρανίδης Πρόεδρος Πνοής λαού

30 Δεκεμβρίου 2016

Τις τελευταίες 3 δεκαετίες ο δημόσιος διάλογος σε σχέση με το Κυπριακό περιστρέφεται σχεδόν αποκλειστικά γύρω από τη Δι-κοινοτική Δι-ζωνική Ομοσπονδία (ΔΔΟ), η οποία αφού «κατοχυρώθηκε» μέσα από το ψήφισμα 780 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Απρίλιο 1992, με τις άοκνες προσπάθειες του τότε Προέδρου Γιώργου Βασιλείου, ανάχθηκε σε ύψιστο στρατηγικό στόχο. Από τότε μέχρι σήμερα, όποιος τολμά να διαλογιστεί δημόσια και να την αμφισβητήσει θεωρείται απορριπτικός, ακραίος και σωβινιστής.

Λόγω της πλύσης εγκεφάλου που υπέστη ο κυπριακός λαός τις τελευταίες δεκαετίες από τη μονοπώληση του δημοσίου διαλόγου από την ΔΔΟ, η μεγάλη πλειοψηφία τη θεώρησε ως δεδομένη και σταμάτησε να διερωτάται για τα πολλά παρανοϊκά, αντιδημοκρατικά, ρατσιστικά, δυσλειτουργικά και θνησιγενή χαρακτηριστικά της. Όταν δινόταν στο λαό η ευκαιρία να τοποθετηθεί γι’ αυτή είτε μέσω δημοσκοπήσεων είτε στο δημοψήφισμα του 2004, την κάκιζε και την απέρριπτε. Όμως, αρνείτο να ασχοληθεί εις βάθος με αυτή, λόγω των πολλών καθημερινών βοιωτικών μεριμνών, των δαιδαλωδών και ακατανόητων προνοιών της και της ευρύτερης απαξίωσης των πολιτικών και των κομμάτων που καθημερινά αναλώνονταν σε άκαρπες ατέρμονες συζητήσεις γι’ αυτή .

Χάρη στην αποδέσμευση εγγράφων από τα κρατικά αρχεία του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, την δημοσιοποίηση συγγραμμάτων Τούρκων πολιτικών προσώπων και την ερευνητική εργασία ακαδημαϊκών, ιστορικών και δημοσιογράφων, τα τελευταία χρόνια ξεκίνησαν να αποκαλύπτονται εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία σε σχέση με τη ΔΔΟ, ιδιαίτερα όσον αφορά την προέλευση, την επινόηση, την πατρότητα, τον στόχο και την αποστολή της. Τα στοιχεία αυτά, άρχισαν να ρίχνουν φως σε απόκρυφες πτυχές του Κυπριακού προβλήματος και να εξηγούν μεταγενέστερα φαινόμενα που για χρόνια παρέμεναν ανεξήγητα.

Για παράδειγμα, με βάση τα στοιχεία αυτά, τεκμηριώνεται ξεκάθαρα ότι οι αρχιτέκτονες της ΔΔΟ είναι οι Άγγλοι. Όταν οι Άγγλοι κατάλαβαν ότι θα εκδιώκοντο από την Κύπρο, το 1956 προσκάλεσαν την Τουρκία να επαναδιεκδικήσει τα συμφέροντα της στο νησί και συνεργάστηκαν ώστε μέσα από την προσφιλή μέθοδο του «διαίρει και βασίλευε» να διαφυλάξουν εσαεί την παρουσία τους στο νησί. Στηριζόμενοι στην οθωμανική αρχή του διαχωρισμού των υπηκόων σε θρησκευτικές κοινότητες, ανήγαγαν την μειοψηφία των μουσουλμάνων της Κύπρου σε «Κοινότητα» και της απέδωσαν εθνικό χαρακτήρα με την ονομασία «Τουρκοκυπριακή», μετέτρεψαν την πλειοψηφία σε «κοινότητα» και της απέδωσαν εθνικό χαρακτήρα ονομάζοντάς την «Ελληνοκυπριακή». Κατοχύρωσαν το δι-κοινοτισμό μέσα στο σύνταγμα του 1960 και με το πρόσχημα της πολιτικής ισότητας έδωσαν αυξημένα δικαιώματα αρνησικυρίας τα οποία έσπερναν τη διχόνοια και τη διαφωνία και το καθιστούσαν θνησιγενές. Ταυτόχρονα, διασφάλισαν την εσαεί παραμονή τους στο νησί μέσα από τις «κυρίαρχες» Βρετανικές βάσεις, αφού οι σκέψεις για τριχοτόμηση ( έχουν αποκαλυφθεί και χάρτες που αποδεικνύουν ότι υπήρχε προβληματισμός για την τριχοτόμηση του νησιού σε Βρετανικό, Ελληνοκυπριακό και Τουρκοκυπριακό κρατίδιο) δεν τελεσφόρησαν. Έκτοτε, υλοποιείται με απόλυτη ακρίβεια το στρατηγικό «Σχέδιο Ανάκτησης Κύπρου» του Γραφείου Ειδικού Πολέμου της Τουρκίας που συντάχθηκε το 1958 στη βάση των εκθέσεων των Νιχάτ Ερίμ του 1956, πάντοτε σε στενή συνεργασία Άγγλων και Τούρκων.

Σήμερα, 60 χρόνια μετά την ανεπίσημη αλλά ουσιαστική σύμπραξη των Άγγλων και των Τούρκων για αποκλεισμό των Ελλήνων από τον έλεγχο του νησιού, έχουμε αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας το όραμα αλλά και τη στρατηγική των ανθελλήνων για εθνικό ξεκαθάρισμα των Ελλήνων από την Κύπρο.

Είναι τραγικό που η κυβέρνηση του τόπου και οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ είναι βραχυκυκλωμένες από συμφέροντα και ιδεολογικές αγκυλώσεις και είναι έτοιμες να προσυπογράψουν την νομιμοποίηση της ντε φάκτο επιβολής των σχεδίων των Αγγλοτούρκων. Ευχόμαστε τα υπόλοιπα κόμματα πέραν της απόρριψης του κυοφορούμενου σχεδίου να αρθούν στο ύψους των περιστάσεων και να αποταχθούν μια για πάντα την ΔΔΟ. Ο λαός έχει ευθύνη να επανορθώσει τις λανθασμένες επιλογές πολιτικής ηγεσίας και με τη δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας είτε να τη σωφρονίσει είτε να την εξοστρακίσει.

Η ΠΝΟΗ ΛΑΟΥ, αναλογιζόμενη την ευθύνη που της αναλογεί, έχει ξεκινήσει κύκλο πολιτικής διαβούλευσης με τίτλο «ΟΧΙ στη ΔΙ-ΖΩΝΙΚΗ» ο οποίος αποσκοπεί αφενός στην ορθή ενημέρωση του λαού και αφετέρου στην διαμόρφωση εναλλακτικής στρατηγικής η οποία θα αντιμετωπίζει τα οράματα των Αγγλοτούρκων και θα διασφαλίζει εσαεί την πλειοψηφική παρουσία των Ελλήνων στην μεγαλόνησο και την ειρηνική συνύπαρξη της με τις μειοψηφίες των Τούρκων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και άλλων σε ένα Ευρωπαϊκό σύγχρονο κράτος δικαίου όπου όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι να απολαύουν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των βασικών ελευθεριών και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου σε συνθήκες ασφάλειας, οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας.

Προς αναζήτηση Σχεδίου Β

Posted on December 23, 2016 December 25,2016 by ΑΘΩΣ ΚΟΙΡΑΝΙΔΗΣ

Στην προσπάθειά του να αιτιολογήσει την πρόσφατη αυτοαναίρεσή του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προφασίστηκε τάχατες τον κίνδυνο προσάρτησης των κατεχομένων και πολιτογράφησης 26.500 εποίκων. Παρόλο που με το φαιδρό επιχείρημα του ο Πρόεδρος δεν έπεισε κανένα άλλο εκτός από τους γνωστούς υποστηρικτές του στο ΔΗΣΥ και στο ΑΚΕΛ , εν τούτοις επιβεβαίωσε, προφανώς άθελά του, δύο σοβαρότατα δεδομένα. Πρώτον, την σημασία που έχει στη διαπραγμάτευση η ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου. Δεύτερον, την έλλειψη ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου, αφού αυτό απαραιτήτως θα περιείχε εναλλακτικούς σχεδιασμούς.

Τόσο ο Πρόεδρος όσο και οι υποστηρικτές του, όποτε βρεθούν σε αδιέξοδο επιχειρηματολογίας, επικαλούνται την απουσία εναλλακτικού σχεδίου για να δικαιολογήσουν τις απαράδεκτες θέσεις τους. Αντί ο Πρόεδρος να αντιληφθεί ότι το σοβαρότατο αυτό έλλειμα βαρύνει τον ίδιο ως εντολοδόχο διαχειριστή του εθνικού προβλήματος, επιρρίπτει την ευθύνη στους άλλους.

Η σημασία του Σχεδίου Β επεκτείνεται πέραν της διαπραγματευτικής διεργασίας. Εκτός του ότι επιτρέπει την υλοποίηση του οράματος και των στρατηγικών στόχων μέσα από διαφορετική οδό, αποτελεί σημαντικό εργαλείο σύγκρισης κατά τη διαδικασία αξιολόγησης της οποιασδήποτε πρότασης τεθεί ενώπιον του λαού προς ψήφιση. Ο οιοσδήποτε συνετός άνθρωπος κληθεί να αποφασίσει για οτιδήποτε σημαντικό, το πρώτο που θα προσμετρήσει είναι τις εναλλακτικές επιλογές του.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για άλλη μία φορά είπε ψέματα λέγοντας ότι δεν υπάρχουν προτάσεις για εναλλακτικά σχέδια στρατηγικής. Τέτοιες προτάσεις έχουν υποβληθεί δημοσίως από τουλάχιστο 4 ξεχωριστούς φορείς (ΠΝΟΗ Λαού, Δεξαμενή Σκέψης Θουκυδίδης, Κίνηση για Ελευθερία και Δικαιοσύνη στην Κύπρο, Πανελλήνια Επιτροπή για Ευρωπαϊκή Λύση του Κυπριακού) και άλλες φαίνεται ότι έχουν κατατεθεί από κάποια κόμματα στο Εθνικό Συμβούλιο. Αυτό που αληθεύει είναι ότι ο Πρόεδρος ποτέ δεν θέλησε να αξιοποιήσει αυτές τις προτάσεις για να ετοιμάσει ένα επίσημο Σχέδιο Β. Ο λόγος παραμένει άγνωστος.

Η απουσία επίσημου Σχεδίου Β βαρύνει θεσμικά τον Πρόεδρο, όμως ουσιαστικά βαρύνει ολόκληρο τον Κυπριακό λαό ο οποίος πληρώνει τα σφάλματα, τα ελλείματα, τις αδυναμίες, τις εμμονές και τις ιδεολογικές αγκυλώσεις του. Πάνω από όλους βέβαια, βαρύνει τα πολιτικά κόμματα, τα πλείστα των οποίων δεν έχουν καν ασχοληθεί με το θέμα. Όμως βαρύνει και όλους εμάς. Γι’ αυτό, ο καθένας από εμάς έχει προσωπική και συλλογική ευθύνη. Ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που επιβεβαιώνεται η πτώχευση του Σχεδίου Α.

Αναγνωρίζοντας το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί, η ΠΝΟΗ Λαού έχει ξεκινήσει κύκλο δημόσιας διαβούλευσης για αντιμετώπιση του σοβαρότατου αυτού ελλείματος. Η μέθοδος που έχει υιοθετηθεί είναι των ανοικτών συζητήσεων με την παρουσία του κοινού και της ταυτόχρονης ζωντανής μετάδοσης από το διαδίκτυο, η οποία επιτρέπει την ανατροφοδότηση μέσω μηνυμάτων. Στις συζητήσεις προσκαλούνται διαφορετικά έγκριτα πρόσωπα κάθε φορά ώστε να εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος πλουραλισμός και η απαραίτητη ποιότητα. Η κάθε συζήτηση εστιάζει σε μία συγκεκριμένη πτυχή του προβλήματος ώστε στο τέλος του κύκλου να έχουν καλυφθεί όλες οι πτυχές του προβλήματος. Στον κύκλο δημόσιας διαβούλευσης δόθηκε ο τίτλος «ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΖΩΝΙΚΗ» για δύο λόγους. Πρώτον, αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα του πτωχεύσαντος Σχεδίου Α που ακολουθεί η Ελληνοκυπριακή πλευρά τα τελευταία 40 χρόνια. Δεύτερον, αποτελεί βασική θέση της ΠΝΟΗΣ Λαού ότι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, ανεξαρτήτως περιεχομένου όπως κάποιοι αρέσκονται να λένε, αποτελεί συνταγή καταστροφής της πατρίδας μας, αφού την μετατρέπει σε Τουρκικό προτεκτοράτο μέσω της Τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας, εδραιώνει το ρατσιστικό διαχωρισμό του λαού και δεν είναι οικονομικά βιώσιμη.

Ευελπιστούμε ότι οι συμπολίτες μας θα συμμετάσχουν στην δημόσια διαβούλευση ώστε αφενός να ενημερωθούν ορθά και σε βάθος για όλες τις πτυχές του κυπριακού προβλήματος και αφετέρου να συμβάλουν στην διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου που θα βγάλει την πατρίδα μας από τα συνεχή αδιέξοδα και θα την βάλει σε πορεία δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

Η πεμπτουσία του Κυπριακού

Posted on December 16, 2016 December 18,2016 by ΑΘΩΣ ΚΟΙΡΑΝΙΔΗΣ

Συμπληρώνουμε φέτος 60 χρόνια από τότε που το Κυπριακό πρόβλημα έλαβε τη σύγχρονη μορφή του την οποία βιώνουμε σήμερα. Όταν οι Άγγλοι αποικιοκράτες αντιλήφθηκαν ότι ερχόταν το τέλος της κατοχής της Κύπρου και έπρεπε να διασφαλίσουν εσαεί τα συμφέροντά τους στο νησί αλλά και την ευρύτερη περιοχή, εφαρμόζοντας την προσφιλή μέθοδο του «διαίρει και βασίλευε» χρησιμοποίησαν το μειοψηφούν Τουρκικό σύνοικο στοιχείο προσκαλώντας την Τουρκία να ξαναμπεί στο παιγνίδι της διεκδίκησης του νησιού. Δράττοντας την ευκαιρία, οι Τούρκοι εκπόνησαν αμέσως υψηλή στρατηγική με την επωνυμία «Σχέδιο Ανάκτησης Κύπρου», το οποίο προέβλεπε τον πολιτικό, φυσικό και γεωγραφικό διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων, την μεταφορά Τούρκων υπηκόων για ανατροπή της πληθυσμιακής υπεροχής των Ελλήνων και την παρουσία Τουρκικών στρατευμάτων στο νησί για λόγους ασφάλειας της Τουρκίας και αποφυγής του ελέγχου του από την Ελλάδα. Φεύγοντας οι Άγγλοι, πέτυχαν να μας κληρονομήσουν ένα θνησιγενές ρατσιστικό σύνταγμα το οποίο διασφάλιζε τους προαναφερθέντες στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας. Το σύνταγμα άντεξε μόνο 3 χρόνια μέχρι που κατέρρευσε ουσιαστικά με την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων από τα θεσμικά όργανα του κράτους. Με βάση το δίκαιο της ανάγκης, οι Ελληνοκύπριοι πετύχαμε την μέγιστη ίσως νίκη στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας που ήταν το ψήφισμα 186 του ΣΑ του ΟΗΕ τον Μάρτιο 1964 το οποίο αναγνώρισε την συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς την παρουσία των Τουρκοκυπρίων. Η εξέλιξη αυτή δεν πτόησε την Τουρκία και δεν την μετακίνησε από την στρατηγική της επιδίωξη για έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου. Με την έντονη προβοκατόρικη δράση της ΤΜΤ, επέφερε σοβαρά ρήγματα στις σχέσεις των δύο κοινοτήτων. Το 1974 έδραξε την ευκαιρία που της δόθηκε με το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών, εισέβαλε στο νησί και ξεκίνησε αμέσως τον εποικισμό για την δημογραφική του αλλοίωση.

Έχοντας επιβάλει δια της βίας επί του εδάφους τους στρατηγικούς της στόχους, η Τουρκία προχώρησε στο επόμενο στρατηγικό της στόχο, την νομιμοποίηση τους. Με την συνεργασία των Άγγλων, εκπόνησαν ένα πρωτοφανές τερατώδες πλαίσιο λύσης, το οποίο αφενός θα ανέτρεπε την απόφαση 186 του ΣΑ του ΟΗΕ και θα κατέλυε την διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία και αφετέρου θα δημιουργούσε ένα δαιδαλώδες θνησιγενές σύνταγμα, η λειτουργία του οποίου θα εξαρτάτο από αυτή. Μέσω των δικοινοτικών συνομιλιών κατάφερε την σταδιακή αποδοχή από τους Ελληνοκύπριους των επιδιώξεών της, αφού στο βωμό του καλού κλίματος για συνέχιση των συνομιλιών, θυσιάστηκε η προσβολή της Τουρκίας στα διεθνή σώματα για τα εγκλήματα πολέμου και τις παραβιάσεις του διεθνούς που διέπραττε (π.χ. εισβολή, κατοχή, εποικισμός, ανακήρυξη ψευδοκράτους, προσάρτηση, παραβίαση ΑΟΖ).

Το Μάιο 2004 η Κυπριακή Δημοκρατία πέτυχε την δεύτερη μεγάλη της νίκη επί της Τουρκίας με την ένταξη ολόκληρης της επικράτειάς της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως πλήρες μέλος της ΕΕ η Κυπριακή Δημοκρατία προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ως μοχλό πίεσης για εξευμενισμό της, θέτοντας μεγάλες ελπίδες στον τότε νέο Τούρκο ηγέτη Ρατζίπ Ερντογάν και τον τότε πολιτικό μέντορά του Αχμέτ Νταβούτογλου. Η εξέλιξη των πραγμάτων κατέδειξε ότι ο Τούρκος ηγέτης είχε πολύ διαφορετικό προσανατολισμό από αυτόν που η διεθνής κοινότητα ανέμενε, αφού ανάλωσε τον πολιτικό του μέντορα, οδήγησε τη χώρα σε αυταρχικές, νέο-οθωμανικές και ιμπεριαλιστικές ατραπούς και διέρρηξε τις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, την Ρωσία, το Ιράν, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τη Συρία, το Ιράκ, τους Κούρδους και άλλους .

Η εξεύρεση μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ και η εμπλοκή διεθνών κολοσσών στην αξιοποίησή τους προσέδωσε στην Κυπριακή Δημοκρατία την τρίτη μεγάλη της νίκη επί της Τουρκίας αφού την κατέστησε σημαντικό διεθνή ενεργειακό παράγοντα.

Από τα προαναφερθέντα, συνάγεται εμφανώς ότι το Κυπριακό είναι Ευρωπαϊκό και διεθνές πρόβλημα και όχι δικοινοτική διαφορά.

Ως Ελληνοκύπριοι, έχουμε 3 σημαντικούς συντελεστές ισχύος τους οποίους πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού και να αξιοποιήσουμε δεόντως. Την διοίκηση της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, την συμμετοχή μας στην Ευρωπαική Ένωση και την διαχείριση του ενεργειακού πλούτου της χώρας.

Οι Τουρκοκύπριοι είναι ήδη μικρή μειοψηφία στα κατεχόμενα και υποτελείς στη νέο-οθωμανική, ισλαμική, αντιδημοκρατική, αυταρχική Τουρκία η οποία αποσταθεροποιείται ραγδαίως πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά και απομακρύνεται ταχέως από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν επιθυμούν να γίνουν Ευρωπαίοι πολίτες και να επωφεληθούν τον τεράστιο ενεργειακό πλούτο, πρέπει να επανέλθουν ως ισότιμοι πολίτες στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία θα εκσυγχρονίσει το σύνταγμά της, απαλείφοντας τα ρατσιστικά και αποικιοκρατικά στοιχεία και εισάγοντας αυτά του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Η Τουρκία θα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, να επιστρέψει τους εποίκους στις πατρογονικές τους εστίες, να εγκαταλείψει τα επεμβατικά δικαιώματά της και να πάψει να επιβουλεύεται τον έλεγχο της Κύπρου.

Τότε μόνο, θα επέλθει ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στο νησί και την ευρύτερη περιοχή.

Έπεσαν τα προσωπεία

Posted on December 9, 2016 December 12,2016 by ΑΘΩΣ ΚΟΙΡΑΝΙΔΗΣ

Με μία κίνηση που ξάφνιασε μόνο αυτούς που δεν τον ξέρουν, ο Νίκος Αναστασιάδης αποκάλυψε για άλλη μία φορά το πραγματικό του πρόσωπο, αποδεχόμενος όλα εκείνα που πολλάκις δημοσίως διεκήρυττε, μέχρι και στη διακαναλική του συνέντευξη λίγες μέρες πριν, ότι δεν θα δεχόταν. Στο μυστικό δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου 2016, ως νέος Ιούδας, πρόδωσε τον εαυτό του, αυτούς που τον πίστευαν, το αξίωμά του αλλά και την πατρίδα του, παραδίδοντάς την στις ορέξεις του νεοσουλτάνου Ερντογάν για ένα φλυτζάνι «τσάι» και κάποιες κούφιες υποσχέσεις των Αγγλοαμερικανών πατρόνων του. Πριν αλέκτωρ φωνήσει, οι ομόκαπνοί του στο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ έτρεξαν προς υποστήριξη του, παραβλέποντας τις δικές τους διακηρύξεις και κουρελιάζοντας τη δική τους συνέπεια και αξιοπιστία.

Λίγες μέρες μετά, στην προσπάθειά του να αιτιολογήσει την νέα καταστροφικών συνεπειών αυτοαναίρεσή του, και μη μπορώντας να επικαλεστεί πιστόλι στον κρόταφο, ο Πρόεδρος προφασίστηκε τάχατες τον κίνδυνο προσάρτησης των κατεχομένων και πολιτογράφησης 26.500 εποίκων.

Οι πρόσφατες προφάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη επιβεβαίωσαν για πολλοστή φορά την υποκρισία, τον ερασιτεχνισμό, την ανεπάρκεια, την επιπολαιότητα και την ακαταλληλότητά του. Ο Πρόεδρος γνωρίζει ότι αυτά που θέλει τάχατες να αποτρέψει έχουν ήδη συντελεστεί τα τελευταία χρόνια. Γνωρίζει επίσης ότι οι προφασιζόμενοι αυτοί δύο κίνδυνοι υπήρχαν προ πολλού και σίγουρα πριν το «ναυάγιο» στο Μον Πελεράν και επομένως έπρεπε να τους είχε λάβει υπόψη στη χάραξη της στρατηγικής και της τακτικής του. Γνωρίζει, ή όφειλε να γνωρίζει, ότι η επίσημη προσάρτηση των κατεχομένων δεν εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας αφού η προσάρτηση Ευρωπαϊκού εδάφους θα προκαλέσει διεθνή κατακραυγή και θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Τέλος, αν πράγματι ο Πρόεδρος εκόπτετο για την προσάρτηση των κατεχομένων και την πολιτογράφηση των εποίκων θα αντιδρούσε ως έπρεπε την στιγμή που συντελούντο τα εν λόγω εγκλήματα.

Είναι γνωστή η προκλητική χλιαρότητα με την οποία αντέδρασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις επί μέρους πράξεις προσάρτησης των κατεχομένων εδαφών στην Τουρκία (π.χ. μεταφορά ηλεκτρισμού, αγωγός νερού, υπερ-υπουργείο ελεγχόμενο από την Τουρκία, χειμερινό ωράριο). Γνωστή είναι επίσης και η απάθεια με την οποία αντιπετώπισε ο Νίκος Αναστασιάδης και οι προκάτοχοί του τον εποικισμό των κατεχομένων εδαφών. Αντί οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και οι εκθέσεις Κουκώ (1993) και Λάξο (2002) να γίνουν λάβαρο αγώνα στη διεθνή σκηνή κατά του εποικισμού, αντί να ζητηθεί η εφαρμογή τους και η προβλεπόμενη απογραφή πληθυσμού στα κατεχόμενα, μπήκαν στα συρτάρια και ξεχάστηκαν. Ως να μη έφτανε αυτό, με πρωτοφανή εγκληματική προχειρότητα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδέχθηκε την παραμονή όλων των εποίκων (πολλαπλάσιου αριθμού από αυτούς που προφασίζεται ότι υπάρχει κίνδυνος να πολιτογραφηθούν), άλλων ως πολιτογραφηθέντων Κυπρίων και άλλων ως εργατών, στηριζόμενος στα πλασματικά στοιχεία που παρουσίασε ο κατοχικός ηγέτης.

Οδεύουμε λοιπόν χωρίς προσωπεία προς την τελευταία σκηνή της θεατρικής παράστασης αυτής της φάσης των συνομιλιών. Γνωρίζοντας τι πρεσβεύει ο καθένας. Αυτή τη φορά, αυτοί που περιμένουν κάτι θετικό είναι ακόμη πιο λίγοι από αυτούς που ανέμεναν οτιδήποτε από το Μον Πελεράν. Οι ρόλοι των πρωταγωνιστών είναι γνωστοί, ως προβλέπονται στο σενάριο. Το αποτέλεσμα προβλέψιμο. Μόνη πιθανή ανατροπή μπορεί να προκύψει από κάποιον απρόσκλητο ή προσκεκλημένο ηθοποιό που δεν θα υπακούσει στο σενάριο και θα αυτοσχεδιάσει. Ίδωμεν.

Νίκος Αναστασιάδης, ο ίδιος και o αυτός

Posted on December 2, 2016 December 4,2016 by ΑΘΩΣ ΚΟΙΡΑΝΙΔΗΣ

Επιβεβαιώνοντας την φήμη του περί αναξιοπιστίας, αθέτησης των δημόσιων δεσμεύσεων του, άτακτων υποχωρήσεων, αψυχολόγητων παλινδρομήσεων, επικίνδυνων διαπραγματευτικών ελιγμών, ανεπαρκούς στρατηγικής σκέψης, φανατικής προσήλωσης στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ρεβανσισμού, έμμονων ιδεών, ιδεολογικών αγκυλώσεων, εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων και Αγγλοαμερικανικής εξάρτησης, ο Νίκος Αναστασιάδης έπραξε για άλλη μία φορά ακριβώς αυτό που υποσχόταν δημοσίως στον κυπριακό λαό ότι δεν θα έπραττε, αυτή τη φορά χωρίς πιστόλι στον κρόταφο. Δέχθηκε τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας για αυστηρά χρονοδιαγράμματα, πενταμερή διάσκεψη και παραπομπή σε αυτή των σοβαρών εκκρεμοτήτων σε όλα τα κεφάλαια.

Η ενέργεια αυτή δεν εξέπληξε και δεν αιφνιδίασε. Αντιθέτως, ήταν αναμενόμενη για όσους παρακολουθούν τον Νίκο Αναστασιάδη για χρόνια. Δυστυχώς όμως, έχει πολλές και μεγάλες αρνητικές συνέπειες για την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Κυπριακό ελληνισμό.

Πρώτον, επισφραγίζει με τον πλέον επίσημο τρόπο την στρατηγικής σημασίας θέση της Τουρκίας περί εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την αιφνίδια συνάντησή του με τον Μουσταφά Ακκιντζί δεν κάνει καμία αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία και με την συνήθη μέθοδο της εποικοδομητικής ασάφειας παραλείπει την επιβεβλημένη διευκρίνιση ότι θα συμμετάσχει και αυτή στην διάσκεψη.

Δεύτερον, αδειάζει την Ελληνική κυβέρνηση, φέρνοντας την προ τετελεσμένων ώστε να υποχωρήσει από την σθεναρή θέση της ότι δεν θα συμμετάσχει σε διεθνή διάσκεψη για να συζητήσει οτιδήποτε άλλο από την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και την κατάργηση των εγγυήσεων.

Τρίτον, παρακάμπτει τη Ρωσία, που αποτελεί τον πλέον σταθερό υποστηρικτή της Κυπριακής Δημοκρατίας ανάμεσα στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και έχει επανειλημμένα προσφερθεί να συμμετάσχει σε διεθνή διάσκεψη, καθώς και τα άλλα δύο φιλικά προσκείμενα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ήτοι την Κίνα και την Γαλλία.

Τέταρτον, παραγνωρίζει την έντονη κατακραυγή κατά του νέο-οθωμανικού, αντιδημοκρατικού και δικτατορικού καθεστώτος της Τουρκίας που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αυτή εκδηλώθηκε με το πρόσφατο ψήφισμα καταπέλτης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και φαίνεται έτοιμος να την εμπιστευτεί για υλοποίηση αυτών που θα συμφωνηθούν.

Πέμπτον, βγάζει την Τουρκία από τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε από την άκρως αδιάλλακτη θέση της στο Μον Πελεράν και την ενθαρρύνει να συνεχίσει την προκλητική ρητορική του νεοσουλτάνου Ερντογάν και των αυλικών του, συμπεριλαμβανομένου του Μουσταφά Ακκιντζι, περί πεινασμένων κοτόπουλων, εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας, πενταμερούς διάσκεψης, παραμονής όλων των εποίκων, διατήρησης των Τουρκικών εγγυήσεων, εκ περιτροπής προεδρία, Τουρκικών Ιμίων, αμφισβήτησης της συνθήκης της Λωζάνης, κλπ.

Έκτον, διευκολύνει τους Αγγλοαμερικανούς να έχουν άλλη μία, ίσως ύστατη προσπάθεια, για επιβολή λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα μετατρέψει την Κύπρο σε προτεκτοράτο της Τουρκίας, θα μονιμοποιήσει τον δικό τους έλεγχο επί του νησιού και θα θέσει τον Κυπριακό ενεργειακό πλούτο στα δικά τους χέρια, αποκλείοντας έτσι το Ρωσικό αντίπαλο δέος.

‘Εβδομον, θα φέρει για δεύτερη φορά τον Κυπριακό λαό προ της δυσάρεστης θέσης να πει ΟΧΙ στο σχέδιο λύσης που θα τεθεί ενώπιον του.

Αντί λοιπόν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να ακολουθήσει το παράδειγμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και να κατακεραυνώσει τον νέο-οθωμανό σουλτάνο και το δικτατορικό καθεστώς του και αντί να εκμεταλλευτεί την τρέχουσα δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία εξαπολύοντας διεθνή εκστρατεία καταγγελίας των αδιάλλακτων και προκλητικών δηλώσεων, θέσεων και ενεργειών της και προάσπισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπέκυψε στις εντολές των Αγγλοαμερικανών πολιτικών πατριών του που έσπευσαν στην Κύπρο τις τελευταίες μέρες για να διασώσουν το ναυάγιο και σύρθηκε ξανά ως πρόβατον επί σφαγή στην τράπεζα των συνομιλιών, γνωρίζοντας τις επανηλειμμένα δεδηλωμένες προθέσεις της δημίου Τουρκίας και αποκλείοντας τους προστάτες, φίλους και υποστηρικτές μας από τη διεθνή διάσκεψη.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Νίκος Αναστασιάδης προχωρεί ακάθεκτος χωρίς αναστολές στην υλοποίηση των δεσμεύσεων προς αυτούς που τον ανέδειξαν στην εξουσία. Οι πιέσεις των Αγγλοαμερικανών είναι αφόρητες. Ο χρόνος δεν τους παίρνει. Ο κυπριακός λαός άρχισε να ξυπνά. Το αντιδιζωνικό ρεύμα δυναμώνει. Εμείς ετοιμαζόμαστε.