Προς αναζήτηση Σχεδίου Β

Άθως Κοιρανίδης

Άθως Κοιρανίδης Πρόεδρος ΠΝΟΗΣ ΛΑΟΥ

25 Δεκεμβρίου 2016

Στην προσπάθειά του να αιτιολογήσει την πρόσφατη αυτοαναίρεσή του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προφασίστηκε τάχατες τον κίνδυνο προσάρτησης των κατεχομένων και πολιτογράφησης 26.500 εποίκων. Παρόλο που με το φαιδρό επιχείρημα του ο Πρόεδρος δεν έπεισε κανένα άλλο εκτός από τους γνωστούς υποστηρικτές του στο ΔΗΣΥ και στο ΑΚΕΛ , εν τούτοις επιβεβαίωσε, προφανώς άθελά του, δύο σοβαρότατα δεδομένα. Πρώτον, την σημασία που έχει στη διαπραγμάτευση η ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου. Δεύτερον, την έλλειψη ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου, αφού αυτό απαραιτήτως θα περιείχε εναλλακτικούς σχεδιασμούς.

Τόσο ο Πρόεδρος όσο και οι υποστηρικτές του, όποτε βρεθούν σε αδιέξοδο επιχειρηματολογίας, επικαλούνται την απουσία εναλλακτικού σχεδίου για να δικαιολογήσουν τις απαράδεκτες θέσεις τους. Αντί ο Πρόεδρος να αντιληφθεί ότι το σοβαρότατο αυτό έλλειμα βαρύνει τον ίδιο ως εντολοδόχο διαχειριστή του εθνικού προβλήματος, επιρρίπτει την ευθύνη στους άλλους.

Η σημασία του Σχεδίου Β επεκτείνεται πέραν της διαπραγματευτικής διεργασίας. Εκτός του ότι επιτρέπει την υλοποίηση του οράματος και των στρατηγικών στόχων μέσα από διαφορετική οδό, αποτελεί σημαντικό εργαλείο σύγκρισης κατά τη διαδικασία αξιολόγησης της οποιασδήποτε πρότασης τεθεί ενώπιον του λαού προς ψήφιση. Ο οιοσδήποτε συνετός άνθρωπος κληθεί να αποφασίσει για οτιδήποτε σημαντικό, το πρώτο που θα προσμετρήσει είναι τις εναλλακτικές επιλογές του.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για άλλη μία φορά είπε ψέματα λέγοντας ότι δεν υπάρχουν προτάσεις για εναλλακτικά σχέδια στρατηγικής. Τέτοιες προτάσεις έχουν υποβληθεί δημοσίως από τουλάχιστο 4 ξεχωριστούς φορείς (ΠΝΟΗ Λαού, Δεξαμενή Σκέψης Θουκυδίδης, Κίνηση για Ελευθερία και Δικαιοσύνη στην Κύπρο, Πανελλήνια Επιτροπή για Ευρωπαϊκή Λύση του Κυπριακού) και άλλες φαίνεται ότι έχουν κατατεθεί από κάποια κόμματα στο Εθνικό Συμβούλιο. Αυτό που αληθεύει είναι ότι ο Πρόεδρος ποτέ δεν θέλησε να αξιοποιήσει αυτές τις προτάσεις για να ετοιμάσει ένα επίσημο Σχέδιο Β. Ο λόγος παραμένει άγνωστος.

Η απουσία επίσημου Σχεδίου Β βαρύνει θεσμικά τον Πρόεδρο, όμως ουσιαστικά βαρύνει ολόκληρο τον Κυπριακό λαό ο οποίος πληρώνει τα σφάλματα, τα ελλείματα, τις αδυναμίες, τις εμμονές και τις ιδεολογικές αγκυλώσεις του. Πάνω από όλους βέβαια, βαρύνει τα πολιτικά κόμματα, τα πλείστα των οποίων δεν έχουν καν ασχοληθεί με το θέμα. Όμως βαρύνει και όλους εμάς. Γι’ αυτό, ο καθένας από εμάς έχει προσωπική και συλλογική ευθύνη. Ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που επιβεβαιώνεται η πτώχευση του Σχεδίου Α.

Αναγνωρίζοντας το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί, η ΠΝΟΗ Λαού έχει ξεκινήσει κύκλο δημόσιας διαβούλευσης για αντιμετώπιση του σοβαρότατου αυτού ελλείματος. Η μέθοδος που έχει υιοθετηθεί είναι των ανοικτών συζητήσεων με την παρουσία του κοινού και της ταυτόχρονης ζωντανής μετάδοσης από το διαδίκτυο, η οποία επιτρέπει την ανατροφοδότηση μέσω μηνυμάτων. Στις συζητήσεις προσκαλούνται διαφορετικά έγκριτα πρόσωπα κάθε φορά ώστε να εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος πλουραλισμός και η απαραίτητη ποιότητα. Η κάθε συζήτηση εστιάζει σε μία συγκεκριμένη πτυχή του προβλήματος ώστε στο τέλος του κύκλου να έχουν καλυφθεί όλες οι πτυχές του προβλήματος. Στον κύκλο δημόσιας διαβούλευσης δόθηκε ο τίτλος «ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΖΩΝΙΚΗ» για δύο λόγους. Πρώτον, αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα του πτωχεύσαντος Σχεδίου Α που ακολουθεί η Ελληνοκυπριακή πλευρά τα τελευταία 40 χρόνια. Δεύτερον, αποτελεί βασική θέση της ΠΝΟΗΣ Λαού ότι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, ανεξαρτήτως περιεχομένου όπως κάποιοι αρέσκονται να λένε, αποτελεί συνταγή καταστροφής της πατρίδας μας, αφού την μετατρέπει σε Τουρκικό προτεκτοράτο μέσω της Τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας, εδραιώνει το ρατσιστικό διαχωρισμό του λαού και δεν είναι οικονομικά βιώσιμη.

Ευελπιστούμε ότι οι συμπολίτες μας θα συμμετάσχουν στην δημόσια διαβούλευση ώστε αφενός να ενημερωθούν ορθά και σε βάθος για όλες τις πτυχές του κυπριακού προβλήματος και αφετέρου να συμβάλουν στην διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου που θα βγάλει την πατρίδα μας από τα συνεχή αδιέξοδα και θα την βάλει σε πορεία δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

 

Πηγή: η σημερινή