Η πεμπτουσία του Κυπριακού

Άθως Κοιρανίδης

Άθως Κοιρανίδης Πρόεδρος ΠΝΟΗΣ ΛΑΟΥ

18 Δεκεμβρίου 2016

Συμπληρώνουμε φέτος 60 χρόνια από τότε που το Κυπριακό πρόβλημα έλαβε τη σύγχρονη μορφή του την οποία βιώνουμε σήμερα. Όταν οι Άγγλοι αποικιοκράτες αντιλήφθηκαν ότι ερχόταν το τέλος της κατοχής της Κύπρου και έπρεπε να διασφαλίσουν εσαεί τα συμφέροντά τους στο νησί αλλά και την ευρύτερη περιοχή, εφαρμόζοντας την προσφιλή μέθοδο του «διαίρει και βασίλευε» χρησιμοποίησαν το μειοψηφούν Τουρκικό σύνοικο στοιχείο προσκαλώντας την Τουρκία να ξαναμπεί στο παιγνίδι της διεκδίκησης του νησιού.

Δράττοντας την ευκαιρία, οι Τούρκοι εκπόνησαν αμέσως υψηλή στρατηγική με την επωνυμία «Σχέδιο Ανάκτησης Κύπρου», το οποίο προέβλεπε τον πολιτικό, φυσικό και γεωγραφικό διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων, την μεταφορά Τούρκων υπηκόων για ανατροπή της πληθυσμιακής υπεροχής των Ελλήνων και την παρουσία Τουρκικών στρατευμάτων στο νησί για λόγους ασφάλειας της Τουρκίας και αποφυγής του ελέγχου του από την Ελλάδα. Φεύγοντας οι Άγγλοι, πέτυχαν να μας κληρονομήσουν ένα θνησιγενές ρατσιστικό σύνταγμα το οποίο διασφάλιζε τους προαναφερθέντες στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας. Το σύνταγμα άντεξε μόνο 3 χρόνια μέχρι που κατέρρευσε ουσιαστικά με την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων από τα θεσμικά όργανα του κράτους. Με βάση το δίκαιο της ανάγκης, οι Ελληνοκύπριοι πετύχαμε την μέγιστη ίσως νίκη στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας που ήταν το ψήφισμα 186 του ΣΑ του ΟΗΕ τον Μάρτιο 1964 το οποίο αναγνώρισε την συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς την παρουσία των Τουρκοκυπρίων. Η εξέλιξη αυτή δεν πτόησε την Τουρκία και δεν την μετακίνησε από την στρατηγική της επιδίωξη για έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου. Με την έντονη προβοκατόρικη δράση της ΤΜΤ, επέφερε σοβαρά ρήγματα στις σχέσεις των δύο κοινοτήτων. Το 1974 έδραξε την ευκαιρία που της δόθηκε με το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών, εισέβαλε στο νησί και ξεκίνησε αμέσως τον εποικισμό για την δημογραφική του αλλοίωση.Έχοντας επιβάλει δια της βίας επί του εδάφους τους στρατηγικούς της στόχους, η Τουρκία προχώρησε στο επόμενο στρατηγικό της στόχο, την νομιμοποίηση τους. Με την συνεργασία των Άγγλων, εκπόνησαν ένα πρωτοφανές τερατώδες πλαίσιο λύσης, το οποίο αφενός θα ανέτρεπε την απόφαση 186 του ΣΑ του ΟΗΕ και θα κατέλυε την διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία και αφετέρου θα δημιουργούσε ένα δαιδαλώδες θνησιγενές σύνταγμα, η λειτουργία του οποίου θα εξαρτάτο από αυτή. Μέσω των δικοινοτικών συνομιλιών κατάφερε την σταδιακή αποδοχή από τους Ελληνοκύπριους των επιδιώξεών της, αφού στο βωμό του καλού κλίματος για συνέχιση των συνομιλιών, θυσιάστηκε η προσβολή της Τουρκίας στα διεθνή σώματα για τα εγκλήματα πολέμου και τις παραβιάσεις του διεθνούς που διέπραττε (π.χ. εισβολή, κατοχή, εποικισμός, ανακήρυξη ψευδοκράτους, προσάρτηση, παραβίαση ΑΟΖ).

Το Μάιο 2004 η Κυπριακή Δημοκρατία πέτυχε την δεύτερη μεγάλη της νίκη επί της Τουρκίας με την ένταξη ολόκληρης της επικράτειάς της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως πλήρες μέλος της ΕΕ η Κυπριακή Δημοκρατία προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ως μοχλό πίεσης για εξευμενισμό της, θέτοντας μεγάλες ελπίδες στον τότε νέο Τούρκο ηγέτη Ρατζίπ Ερντογάν και τον τότε πολιτικό μέντορά του Αχμέτ Νταβούτογλου. Η εξέλιξη των πραγμάτων κατέδειξε ότι ο Τούρκος ηγέτης είχε πολύ διαφορετικό προσανατολισμό από αυτόν που η διεθνής κοινότητα ανέμενε, αφού ανάλωσε τον πολιτικό του μέντορα, οδήγησε τη χώρα σε αυταρχικές, νέο-οθωμανικές και ιμπεριαλιστικές ατραπούς και διέρρηξε τις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, την Ρωσία, το Ιράν, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τη Συρία, το Ιράκ, τους Κούρδους και άλλους .

Η εξεύρεση μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ και η εμπλοκή διεθνών κολοσσών στην αξιοποίησή τους προσέδωσε στην Κυπριακή Δημοκρατία την τρίτη μεγάλη της νίκη επί της Τουρκίας αφού την κατέστησε σημαντικό διεθνή ενεργειακό παράγοντα.

Από τα προαναφερθέντα, συνάγεται εμφανώς ότι το Κυπριακό είναι Ευρωπαϊκό και διεθνές πρόβλημα και όχι δικοινοτική διαφορά.

Ως Ελληνοκύπριοι, έχουμε 3 σημαντικούς συντελεστές ισχύος τους οποίους πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού και να αξιοποιήσουμε δεόντως. Την διοίκηση της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, την συμμετοχή μας στην Ευρωπαική Ένωση και την διαχείριση του ενεργειακού πλούτου της χώρας.

Οι Τουρκοκύπριοι είναι ήδη μικρή μειοψηφία στα κατεχόμενα και υποτελείς στη νέο-οθωμανική, ισλαμική, αντιδημοκρατική, αυταρχική Τουρκία η οποία αποσταθεροποιείται ραγδαίως πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά και απομακρύνεται ταχέως από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν επιθυμούν να γίνουν Ευρωπαίοι πολίτες και να επωφεληθούν τον τεράστιο ενεργειακό πλούτο, πρέπει να επανέλθουν ως ισότιμοι πολίτες στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία θα εκσυγχρονίσει το σύνταγμά της, απαλείφοντας τα ρατσιστικά και αποικιοκρατικά στοιχεία και εισάγοντας αυτά του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Η Τουρκία θα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, να επιστρέψει τους εποίκους στις πατρογονικές τους εστίες, να εγκαταλείψει τα επεμβατικά δικαιώματά της και να πάψει να επιβουλεύεται τον έλεγχο της Κύπρου.

Τότε μόνο, θα επέλθει ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στο νησί και την ευρύτερη περιοχή.

 

Πηγή: η σημερινή