Το τέλος της Δι-ζωνικής Δι-κοινοτικής Ομοσπονδίας

Άθως Κοιρανίδης

Άθως Κοιρανίδης πρόεδρος Πνοής Λαού

13 Νοεμβρίου 2016

Η δική μας πολιτική ηγεσία παραπαίει ζώντας με ψευδαισθήσεις και ευσεβοποθισμούς. Αρνείται να αποδεχτεί τις πραγματικότητες. Προσάρμοσε τις θέσεις της στο τι νομίζει ότι θα είναι αποδεκτό από την Τουρκία, και όχι στο τι είναι δίκαιο και ορθολογικό

Στις 2 Φεβρουαρίου 2016, οι ηγέτες των 2 κοινοτήτων Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, σε κοινή συνέντευξή τους στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, δήλωσαν ότι η τρέχουσα προσπάθεια πιθανότατα να είναι η τελευταία ευκαιρία για επίτευξη ομοσπονδιακής λύσης στην Κύπρο.
Έκτοτε, την ίδια θέση εξέφρασαν επανειλημμένα ξένοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ, των ΗΠΑ, της Αγγλίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και οι ηγεσίες των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ και αρκετοί άλλοι. Παρόλο που η θέση αυτή τις πλείστες φορές τέθηκε ως απειλή, εντούτοις εδράστηκε στις ακόλουθες όντως μοναδικές «ευνοϊκές» τρέχουσες συγκυρίες:
Τη βλέψη της Τουρκίας να γίνει ενεργειακός κόμβος και επομένως να ελκύσει τη διέλευση των υδρογονανθράκων του Ισραήλ και της Κύπρου μέσα από αυτή.
Την προοπτική της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το θεωρητικό δόγμα Νταβούτογλου για μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες.
Τα υπαρκτά πολλά και μεγάλα προβλήματα της Τουρκίας με τους γείτονές της και την εκτίμηση για επίδειξη καλής θέλησης στο Κυπριακό.
Τη σοβαρή οικονομική κρίση στην Κύπρο, η οποία έκαμψε τις αντιστάσεις των Ελληνοκυπρίων.
Την παρουσία του «διαλλακτικού» Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων.
Την εκλογή στο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας του Νίκου Αναστασιάδη, θερμού υποστηρικτή και πρωτεργάτη του σχεδίου Ανάν και εκλεκτού και υποχείριου των Αγγλοαμερικανών.
Την απόλυτη σύμπλευση των δύο μεγάλων κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ στο Κυπριακό.
Την εξαιρετικά δεινή θέση της Ελλάδας.
Στις 10 Φεβρουαρίου 2016, σε άρθρο μας με τίτλο «Το κύκνειον άσμα της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας», καταθέσαμε την άποψη ότι αφενός οι πιο πάνω συγκυρίες δεν ήταν αρκετές για να κάμψουν τον πάγιο στρατηγικό στόχο της Τουρκίας για μόνιμο έλεγχο της Κύπρου και αφετέρου ότι και αυτή η προσπάθεια θα κατέληγε σε αδιέξοδο, αφού η προτεκτοροποίηση που επιδιώκει η Τουρκία μέσω της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας δεν είναι ποτέ δυνατό να γίνει αποδεκτή από τους Ελληνοκυπρίους. Προβλέψαμε δε ότι μετά την αποτυχία και της τρέχουσας προσπάθειας θα γίνει επιτέλους ευρέως κατανοητή η ακαταλληλότητα της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ως βάσης λύσης και θα αναζητηθεί εναλλακτική στρατηγική.

Παρόλες τις έντονες προσπάθειες εκ μέρους της κυβέρνησης Αναστασιάδη και των συμπλεόντων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για συγκάλυψη της όξυνσης της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς, της πλήρους προσάρτησης των κατεχομένων εδαφών στην Τουρκία και της πλήρους υποταγής του Μουσταφά Ακιντζί στα φιρμάνια του νεο-σουλτάνου Ερντογάν, είναι ξεκάθαρο ότι οι συνομιλίες βρίσκονται εδώ και καιρό στον αναπνευστήρα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άγεται και φέρεται από τον κατοχικό ηγέτη. Πλήρως χειραγωγούμενος από τους Αγγλοαμερικανούς εξευτελίζεται αυτοαναιρούμενος, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να παρερμηνεύσει τα αδιαμφισβήτητα. Μεθυσμένος από τον εγωισμό, τη δόξα και τις κολακείες των μεντόρων του και δημίων της πατρίδας μας δεν αντιλαμβάνεται ότι σέρνεται προς τον γκρεμό.
Από πλευράς Τουρκίας, το όραμα και η στρατηγική της για την Κύπρο είναι γνωστή και δεδηλωμένη εδώ και 6 δεκαετίες και δεν προβλέπεται να αλλάξει. Αποσκοπεί στην προσάρτηση και έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου. Χρησιμοποίησε τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ως δήθεν αποδεκτή βάση λύσης για να κερδίσει χρόνο, να αποενοχοποιηθεί και να νομιμοποιήσει τα τετελεσμένα της κατοχής.
Χρησιμοποιώντας εποικοδομητικές ασάφειες, εκμεταλλεύτηκε την ανικανότητα και αδυναμία της ελληνοκυπριακής πολιτικής ηγεσίας και μας έσυρε σε οδυνηρές υποχωρήσεις, παράφρονες συμβιβασμούς, ατέρμονες διαδικασίες και αλλεπάλληλα αδιέξοδα. Η εμπειρία των τελευταίων 40 χρόνων συνομιλιών έχει καταδείξει ότι η Τουρκία εκτραχύνεται όταν απέναντί της έχει διαλλακτικούς συνομιλητές. Είναι αποδεδειγμένο ότι κατά τα τελευταία 8 χρόνια των πλέον διαλλακτικών διακυβερνήσεων Χριστόφια και Αναστασιάδη, η στάση της Τουρκίας σκλήρυνε και οι ενέργειες προσάρτησης των κατεχομένων εδαφών κλιμακώθηκαν όσο ποτέ προηγουμένως.
Η δική μας πολιτική ηγεσία παραπαίει ζώντας με ψευδαισθήσεις και ευσεβοποθισμούς. Αρνείται να αποδεχτεί τις πραγματικότητες. Προσάρμοσε τις θέσεις της στο τι νομίζει ότι θα είναι αποδεκτό από την Τουρκία, και όχι στο τι είναι δίκαιο και ορθολογικό. Λόγω ανικανότητας, εγωισμού και προσωπικών συμφερόντων παρέμεινε προσκολλημένη στα λάθη των προκατόχων της, τα συντηρεί, τα επαυξάνει και τα διαιωνίζει. Φοβάται να αναγνωρίσει ότι για 40 ολόκληρα χρόνια οδεύει σε λάθος δρόμο.
Προτάσσει φτηνές και αστείες δικαιολογίες για να μην αλλάξει πορεία. Δεν έχει Σχέδιο Β. Δεν έχει στρατηγική. Δεν έχει όραμα. Έχει αναβαθμίσει το ψευδοκράτος. Έχει εξευτελίσει το νόμιμο κράτος και το έχει παραδώσει στη διαφθορά. Το έχει αφήσει έρμαιο μιας κλίκας διεφθαρμένων, χειραγωγούμενων, ξενοκίνητων και ανίκανων ολιγαρχών που το νέμονται ασταμάτητα, αδιάκριτα και αδίστακτα.
Έφτασε η ώρα να συνετιστούμε επιτέλους. Να ελκύσουμε στην πολιτική τους άξιους, ικανούς και τίμιους και να αναδείξουμε τους αρίστους εξ αυτών. Να τιμωρήσουμε παραδειγματικά τους διεφθαρμένους και να εξοστρακίσουμε πολιτικά τους ψεύτες, τους ανίκανους, τους αρρωστημένους και τους χαραμοφάηδες. Να προασπίσουμε, να ορθοποδήσουμε, να αναβαθμίσουμε και να θωρακίσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία. Να απαλλαγούμε μια και καλά από την ουτοπική, ρατσιστική, θνησιγενή Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Να οραματιστούμε και να σχεδιάσουμε ορθολογικά και στρατηγικά. Να απαλλαγούμε από τα πάθη μας και να επανεύρουμε τις αξίες μας. Τότε μόνο θα ελευθερωθούμε. Τότε μόνο θα απαλλαγούμε οριστικά από την Τουρκία. Τότε μόνο θα λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα μόνιμα και βιώσιμα.

πηγή : η σημερινή