ΤΗΛ. 70000778
info@pnoilaou.org
91A Λεωφόρος Στροβολου
ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Χρίστος Κληρίδης

Ο Χρίστος Κληρίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 25/12/1954. Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο κι ακολούθως σπούδασε νομικά στην Αγγλία. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1982 και έκτοτε ασκεί το Δικηγορικό επάγγελμα στην Κύπρο. Ο Χρίστος Κληρίδης έλκει την καταγωγή του από τον Αγρό Πιτσιλιάς (από την πλευρά του πατέρα) και από την Κυθραία Λευκωσίας (από την πλευρά της μητέρας). Ο παππούς του Χρίστος Καττάμης διετέλεσε Δήμαρχος Κυθραίας και έχαιρε ευρείας εκτίμησης για τη συνεισφορά του στα κοινά. Ο πατέρας του, Φοίβος Κληρίδης (γιός του αείμνηστου δασκάλου και λαογράφου Νέαρχου Κληρίδη, της γνωστής οικογένειας Κληρίδη) υπηρέτησε ως Υπουργός Δικαιοσύνης (1982-1985) και αργότερα ως βουλευτής. Είναι πρώτος εξάδελφος του Γλαύκου Κληρίδη, τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και ιδρυτού του ΔΗΣΥ και αδελφός του Λεύκου Κληρίδη Πρύτανη του Δικηγορικού Συλλόγου και τέως Υπουργού Δικαιοσύνης επίσης.

Οι βαθιές ρίζες της οικογένειας στη πολιτική ζωή του τόπου, ξύπνησαν από νεανικής ηλικίας το ενδιαφέρον και την αγωνιστικότητά του στο διάλογο, τη δημοκρατία, τον σεβασμό και την αποδοχή της διαφορετικής άποψης. Γι΄ αυτό και παράλληλα με την επαγγελματική του δραστηριότητα, αναπτύσσει και μια δυναμική εμπλοκή στα κοινά. Γίνεται συνιδρυτής του Διεθνούς Συνδέσμου για την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κύπρο και Πρόεδρός του. Υπήρξε Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων (2001-2006) με τους Νέους Ορίζοντες, μετέπειτα Ευρωπαϊκό Κόμμα, από το οποίο παραιτήθηκε στις τελευταίες Προεδρικές Εκλογές, τασσόμενος υπέρ της υποψηφιότητας Γιαννάκη Κασουλίδη, για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Μέλος επίσης του Προεδρικού Συμβουλίου του ΔΗΣΥ (2008- 2011). Έδωσε γραπτώς πολυάριθμες γνωματεύσεις για το Κυπριακό και τις προτάσεις για επίλυση του προβλήματος.

Διετέλεσε Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου μέχρι τον Δεκέμβριο του 2004 ωσότου δήλωσε ότι δεν προτίθεται να συνεχίσει να συμμετέχει σε αυτό, μετά την απόφαση της έναρξης του Ενταξιακού Διαλόγου της Τουρκίας, χωρίς εκ μέρους της ουσιαστικά ανταλλάγματα για την επίλυση του κυπριακού. Πιστεύει εξάλλου πως χωρίς τεχνική στήριξη, το Εθνικό Συμβούλιο έχει εξαντλήσει το ρόλο του.Ως βουλευτής εισήγαγε με επιτυχία εκσυγχρονιστικές προτάσεις Νόμων που αφορούν τη δικαιοσύνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Μέλος της Επιτροπής Νομικών, της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου- Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εκπροσώπησε την Κύπρο στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Δυτικο-Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις εργασίες του Μεσογειακού Διαλόγου με το ΝΑΤΟ. Πρωτοστάτησε στη Διαφώτιση για τις πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν την περίοδο 2002-2004 με πολυάριθμα άρθρα, συζητήσεις, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συνεντεύξεις. Εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία και Αιτητές ως Δικηγόρος ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε πολυάριθμες ατομικές προσφυγές. Εξακολουθεί να είναι στη μαχόμενη δικηγορία με παρουσίαση σημαντικών υποθέσεων ανά το Παγκύπριο καθώς επίσης και ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Δικαίου και Αντιπρόεδρος του Νομικού Τμήματος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, όπου και διδάσκει. Έχει ένα πλούσιο συγγραφικό έργο σε Νομικά και Πολιτικά θέμ και είναι τακτικός σχολιαστής της επικαιρότητας.