ΤΗΛ. 70000778
info@pnoilaou.org
91A Λεωφόρος Στροβολου
ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ανδρέας Αγγελίδης

Γεννήθηκε στις 12/12/1946 στη Λάρνακα, όμως ως μαθητής φοίτησε στη Λευκωσία (Ελένειο) και κύρια στη Λεμεσό, γιατί ο πατέρας του ως Δημόσιος Υπάλληλος είχε μετατεθεί πρώτα στη Λευκωσία και στη συνέχεια στ
η Λεμεσό. Το 1964 τελείωσε το Λανίτειο Γυμνάσιο στη Λεμεσό και  εισήχθη στη Νομική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την εισβολή απέκτησε και το πτυχίο Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών. Το 1969 έκανε την πρακτική του στην Κύπρο και από το 1971 είναι Δικηγόρος με κύρια ενασχόληση σε θέματα Συνταγματικού και Διοικητικού Δικαίου.

Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και Αντιπρόεδρος Κύπρου του Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μετά το 1974 διετέλεσε Αντιπρόεδρος στο Σύνδεσμο Νέων Επιστημόνων και επίσης Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Ελληνικών Πανεπιστημίων. Επίσης ο βιογραφούμενος υπήρξε Γενικός Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος.  Εξελέγη Βουλευτής για 2 θητείες, διαδεχθείς τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο, όταν αυτός το 2003 εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Διετέλεσε δε, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος για 5 χρόνια. Ο βιογραφούμενος όντας Βουλευτής έγραψε το βιβλίο: «Περί Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου», το οποίο εξέδωσε η Βουλή. Το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο: «Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο» το έγραψε μαζί με το γιο του και το εξέδωσε ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος. Από το 2000 ο βιογραφούμενος γράφει δύο άρθρα την εβδομάδα σε δύο διαφορετικές εφημερίδες. Ως Νομικός στον τομέα του Διοικητικού Δικαίου, έχει εξαιρετικά μεγάλη προσφορά στη διαμόρφωση της Κυπριακής Νομολογίας στον τομέα αυτό.

Τάε εναντίον της επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος με τη μορφή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Υπήρξε ένας εξ’ εκείνων που αγωνίστηκαν συστηματικά από την εμφάνιση του Σχεδίου Ανάν το Νοέμβριο του 2002 έως την καταψήφιση του στο Δημοψήφισμα το 2004. Συνεχίζει δε να υποστηρίζει ότι μια τέτοια λύση εξυπηρετεί τα συμφέροντα και σχέδια της Τουρκίας για πλήρη τουρκοποίηση της Κύπρου. Γενικά για τις αντικατοχικές θέσεις του αλλά και ειδικότερα  για τον αγώνα του για τα δίκαια των Κερυνειωτών (« η λύση δεν θα είναι δικαία και βιώσιμη χωρίς δικαίωση της Κερύνειας») και την απαλλαγή από την Τουρκική κατοχή, τιμήθηκε  το 2008, από το Δήμο Κερύνειας, ως  Επίτιμος Δημότης της Κυρήνειας.